O taboru

ŠPORTNI TABOR NARODNEGA DOMA V PREMANTURI – NAŠ TABOR IN PREMANTURA VABITA

Premantura je naselje, ki leži na skrajnem južnem delu Istre, 10 km jugovzhodno od Pulja, v središčnem delu polotoka Kamenjak. Zaradi svoje izjemne lege, borovih gozdov in prijetne klime se ljudje tja vedno radi vračajo. V njeni okolici najdemo najlepšo obalo Jadranskega morja z neskončnim številom zalivov, čistim morjem, peščenimi plažami, obkroženimi s prečudovitim mediteranskim rastlinjem, kar blagodejno vpliva na vsakogar, ki se odloči del poletnih dni preživeti tam.

V neposredni bližini Premanture domuje tabor Narodnega doma, ki ponuja sproščeno kombinacijo športnih in drugih aktivnosti, šotorjenja v naravi ter preživljanja prostega časa v dobri družbi vrstnikov, prijateljev, družinskih članov in vseh ostalih, ki se odločijo del časa preživeti taboru. Čas se v taboru skoraj ustavi. V borovem gozdičku je postavljenih več kot sto šotorov, jedilnica, klubski prostor, raznovrstna športna igrišča in igrala za naše najmlajše. Udeleženci večino časa preživijo na prostem, ponoči pa spijo v vodoodpornih šotorih, na pred kratkim zamenjanih, novih vzmetnicah.

Naše društvo je športno društvo, zato sta takšna tudi infrastruktura in program tabora, kar nam omogoča, da lahko v poletnih mesecih nadaljujemo svoje delovanje na področju športa, ga prilagajamo letnemu času, okolju in seveda različnim športnim in starostnim skupinam. Poleg obilice plavanja (vse neplavalce in slabe plavalce spodbujamo k osvojitvi plavalnega delfinčka) so v našem taboru na voljo še brezplačna uporaba odbojkarskega, košarkarskega in nogometnega igrišča, miz za namizni tenis, večnamenskega igrišča za mehki tenis, nogomet za otroke ali “peš hokej”. Ravno tako so vsem taborečim brezplačno  na voljo drobni športni pripomočki (loparji, žoge, palice za hokej …), pripomočki za plavanje (plavalne deske, črvi, boje …). Možna je tudi brezplačna uporaba dveh pedalinov ter izposoja dvajsetih koles.

Taborni red je prilagojen vsaki taborni skupini in omogoča mirno sobivanje različnih ljudi. Dan se začne z zajtrkom ob 8.30, kosilo je ob 13.00, sledita počitek in mir v taboru, zvečer pa, po tabornem zboru, še večerja. Tabor se popolnoma umiri ob 22. uri. Otroci gredo spat, ostali, ki si to želijo, pa lahko berejo, se pogovarjajo, igrajo družabne igre ali kartajo v klubu tabora ali se odpravijo na kakšen priboljšek v Premanturo ali Medulin.

Poleg ambienta je ena od največjih privlačnosti tabora, da v različnih skupinah ponujamo prilagojen program, ki ostaja zvest vrednotam 160 let starega športnega društva: uživanje v naravi, športne aktivnosti in seveda druženje članov društva. Za en teden ali dva postane skupina naključno zbranih ljudi skupnost, podobna majhni športni vasi. Spomini na dogodke iz tabora pa grejejo udeležence še dolgo potem, ko tabor zapustijo.

ZBORNO MESTO
Prav posebno mesto v taboru je zborno mesto, ki se nahaja približno na sredini tabora in je namenjeno vsakodnevnemu zboru vseh taborečih, na katerem taborovodja predstavi vse novice in zadolžitve taborečih (nočne straže, priprava jedilnice,…). Zbor se navadno konča z branjem tabornega povelja za naslednji dan ter s petjem taborne himne in spuščanjem taborne zastave.

O TABORU V PREMANTURI SO POVEDALI

»… iluzija, ki izgine naslednji trenutek, ko zapustim borov gozdiček in se pojavi pri povratku. Življenjsko spoznanje, da se življenje lahko tudi zaustavi.«
Peter Škerlj – Pero, ustanovitelj ABC Športa

»Ja, Premantura! Spomini! Spomini na ljudi, na lepoto. Iz poletne vročine, prijetne sence borovcev, kričanja in spreletavanja šoj med šotori, se prikazujejo slike, se oglašajo čuk in škržati, pozno zvečer te v viseči mreži poljublja morje zvezd, zjutraj te bombardirajo veverice pri zajtrku, v hladnem zraku jutra drviš na kolesu proti Puli, sonce ti mežika v krmežljave oči, barve na tržnici in vonji, vonji smilja in drugih zeli in prah v nosnicah, veter, predvsem pa morje, morje, ki pljuska v ozadju vseh stvari, morje, ki se nikoli ne vda in pljuskne daleč, daleč do bele Ljubljane, pljuskne in pljuska tudi iz črk, pljuska naravnost v naša srca.«
Jožef Ropoša, dramski igralec, član MGL

»Premantura  mi je dala občutek svodobe med vrstniki, ki so bili v tistem času tudi moji najboljši prijatelji. Premanturski spomini so nepozabni, od taborečega mulčka, prek vodnika do taborovodje, od prve ljubezni do nepozabne predstave Julij Cezar ob tabornem ognju.«
Aleš Leskovšek, plastični kirurg

»Prijatelji, vsako leto drugi, obstati na splavu, ping pong, plesi in prvi zaljubljeni dotiki, šotori vaditeljev na drevesih, splavu in čolnu, dvojna salta in pol na ploh v vodo v fjordu, križci s flumastrom na podplate neopranih nog pred spanem, igre in mala olimpijada, leteča kepica pri sladoledarju v vasi, plavanje v Medulin, priljubljene nočne straže, dolge poti preko Kamenjaka, pesmi, zaljubljeni pogledi in skriti poljubi ob tabornem ognju.«
Goran Bogdanovski, plesalec in koreograf